Sam's kledingactie

Sam’s Kledingactie helpt bij wederopbouw Sulawesi

De inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood in Sulawesi vindt dit voorjaar weer plaats op:

Datum: 11 mei 2019

Tijd: 09.00 uur tot 12.00 uur

Plaats: op de parkeerplaats bij het Trefpunt in Zwartsluis

Sam’s Kledingactie heeft voor het komend voorjaar, in samenwerking met hulporganisatie Mensen in Nood van Cordaid, een nieuw goed doel uitgekozen.
De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaat voor de eerste helftvan 2019 naar een project in Sulawesi. Sulawesi is op 28 september 2018 getroffen door een aardbeving en een tsunami, met aardverschuivingen tot gevolg.
De verschillende aardverschuivingen hebben 2.087 mensen gedooden meer dan 211.000 mensen zijn ontheemd geraakt. Veel mensen leven onder een zeil in ontheemden kampen in de buurt van hun oorspronkelijke dorp. Ze beschikken nauwelijks over voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Onder deze zware omstandigheden zal wederopbouw een lange tijd in beslag nemen.

Noodhulp

Cordaid verleent noodhulp met een consortium van vijf lokale organisaties (Aman, Bina Swadaya, LPTP, Perdhaki en Pusaka) die in het verleden door Cordaid getraind zijn in het verlenen van noodhulp. Daarnaast werkt Cordaid met het Caritas netwerk dat vooral via CRS en twee lokale Caritas organisaties op Sulawesi veel noodhulp capaciteit in het gebied heeft.
Cordaid heeft via haar partners inmiddels aan meer dan 1000 mensen gezondheidzorg verleend via mobiele klinieken, er is ruim 40 ton rijst uitgedeeld, er zijn watertanks, waterfilters, hygiëne pakketten gedistribueerd en dekzeilen en kook benodigdheden uitgedeeld. Momenteel worden latrines gebouwd.
Het lokale partners consortium heeft 10 dorpen geselecteerd in wat moeilijker bereikbare gebieden die zij de komende maanden willen steunen bij de wederopbouw. Ze gaan samen met de gemeenschappen inventariseren wat de prioriteiten zijn en hoe gemeenschappen zelf hun wederopbouw in de hand kunnen nemen met steun van
Cordaid en partners. Daarbij zal er tegelijkertijd met gemeenschappen werken aan het beter voorbereid zijn en beter kunnen reageren op toekomstige rampen, een werkwijze waar Cordaid veel ervaring in op heeft gedaan onder andere in de Filipijnen en Nepal.

Kleding schenken voor noodhulp in crisisgebieden

Sam’s Kledingactie zamelt al ruim 50 jaar kleding in voor Mensen in Nood. Samen met honderden vrijwilligers wordt jaarlijks honderdduizenden kilo’s kleding ingezameld. De netto-opbrengst van de kleding wordt besteed aan hulpprojecten over de hele wereld.

 

Naar het overzicht