Restauratie Knol-orgel 2e fase -6-

En daar gingen in de afgelopen week de pijpen van het orgel. Eén voor één werden ze uitgenomen en zorgvuldig in kisten geplaatst voor het transport naar Hillegom. Pijpen van hout, van orgelmetaal, met een lengte van enkele centimeters tot bijna 3 meter, alle 1.064 zijn verwijderd en geen enkele is achtergebleven. Ook de longen van het orgel, de blaasbalgen zijn gedemonteerd en meegenomen. Een hele klus maar het verliep allemaal voorspoedig. In het atelier van de orgelmaker kunnen de werkzaamheden nu starten. De orgelpijpen worden allemaal nagezien, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd. Het leer van de blaasbalgen zal worden vervangen zodat ze weer geheel winddicht terugkomen. Dit arbeidsintensieve werk gaat een aantal maanden in beslag nemen.

Bijzonder om te melden is dat tijdens de demontage het instrument z’n geheimen prijs heeft gegeven. Goed is te zien dat de constructie van de orgelkas gelijkenis vertoont met dat van Hasselt. De windlade ligt bij beide orgels op een stelling en de orgelkassen hebben allebei geen dak. Ook is goed te zien dat ons orgel vanuit een huisorgel tot stand is gekomen. Uit de archieven weten we dat Knol veel materiaal van het vorige orgel, inderdaad een huisorgel, heeft gebruikt. Dan werd er nog een andere ontdekking gedaan die een hoge verwachting schept voor het eindresultaat van de restau-ratie. Tijdens de demontage werden een aantal gewichten van de blaasbalgen weggenomen waardoor de winddruk zakte. Het gevolg was dat het Knol klankbeeld dat we van het orgel in Hasselt kennen tevoorschijn kwam. Dat wat in het vooronderzoek werd verondersteld is dus in werkelijkheid bevestigd. We zitten op de goede weg!
Het wordt nu letterlijk en figuurlijk stil rondom het orgel. De lege orgelkas blijft achter tegen de westmuur van het kerkgebouw. Het elektronische orgel is in gebruik genomen en daar moeten we ons de komende maanden mee redden. De volgende zichtbare fase zal zijn als de schilder aan het werk gaat om het schilderwerk van het orgelfront, de orgelkas en het klankbord bij te werken.
Draagt u ons unieke orgel een warm hart toe en wilt u de restauratie financieel steunen? Giften zijn welkom op bankrekeningnummer NL10 RABO 0373 7340 85 o.v.v. “Orgelfonds”. U kunt natuurlijk ook de mooie en praktische gastendoekjes bestellen waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de orgelrestauratie.

 

Naar het overzicht