Kerkproeverij: wie nodig jij uit, wie laat jij delen in jouw geloof?

Kerkproeverij: wie nodig jij uit,
wie laat jij delen in jouw geloof?

“We willen allemaal het evangelie uitdragen. Delen, vertellen over de God die ons altijd wil helpen, die wonderen verricht. In de praktijk blijkt dat we dat best lastig vinden om te doen. Maar met de uitnodiging voor de Kerkproeverij worden het ons allen makkelijker gemaakt”.
Met deze woorden riep ds. Adri Bloemendal zondag onze gemeente op om daadwerkelijk mee te doen aan de Kerkproeverij op zondag 16 september. Om mensen uit onze omgeving, die de kerk niet of niet meer zo goed kennen, uit te nodigen om weer eens te komen. Daartoe zijn afgelopen zondag uitnodigingskaarten uitgedeeld, kaarten waarmee we op pad kunnen om de ander te nodigen. Adri Bloemendal riep en roept op om dat vooral ook persoonlijk te maken: “Gooi de kaart niet alleen door de brievenbus, maar overhandig het persoonlijk en leg uit waarom je dit doet.”
Welkom
De Kerkproeverij in Zwartsluis beleeft op de derde zondag in september de tweede editie. De drie kerkgenootschappen in het Zwartewaterdorp heten die zondag alle belangstellenden van harte welkom voor een ‘kijkje in de keuken die kerk heet’. Iedereen krijgt de spreekwoordelijke kans om de proef op de som te nemen.
In 2017 stond dit, overigens landelijke, evenement voor het eerst op de agenda van de kerken in Zwartsluis. En het smaakte naar meer, naar een vervolg. De predikanten Henrico ter Beek (Gereformeerde Kerk), Adri Bloemendal (Hervormde Gemeente) en Arjan Wilschut (Gereformeerde kerk Vrijgemaakt) gaan op herhaling; voor Arjen van der Spek kan de Kerkproeverij in Zwartsluis als een voorproefje worden gezien. Hij deed afgelopen jaar intrede als tweede predikant bij de Gereformeerde Kerk en kan nog niet uit Sluziger ervaring spreken.
Wel heeft een ervaring met een andere laagdrempelige activiteit hem duidelijk gemaakt dat de Kerkproeverij een uitstekend initiatief is. “Tijdens een kerkenpad voor de groepen 8 van de basisscholen uit Enter/Holten vroeg een meisje of zij wel binnen mocht komen in de kerk. Dat geeft wel aan dat er een idee bestaat van een ‘besloten club’. De Kerkproeverij moet dat beeld wegnemen: iedereen is welkom, het is een open huis en de figuurlijke drempel is er niet”.
‘Smakelijk menu’
De ‘ervaren’ drie pastores beamen deze gedachte. Zij hebben vorig jaar beleefd dat de Kerkproeverij positief is ontvangen. Dat het voor betrokken gemeenteleden een fijne gelegenheid is om mensen uit hun omgeving uit te nodigen en dat mensen die zichzelf wat verder van de kerk af vinden staan, juist ook makkelijker binnenstappen. “Het is een prachtig handvat, een smakelijk menu om mee naar buiten te treden”, aldus Adri Bloemendal, die hierin wordt bijgevallen door Arjan Wilschut: “Mooi om te zien dat mensen die wat waren weggegleden juist op die zondag de stap weer wilden maken. De smaak te pakken, of weer te pakken, kregen”
Ingrediënten
De drie kerken in Zwartsluis geven de Kerkproeverij-zondag hun eigen ingrediënten mee. Daarmee willen de drie kerkelijke gemeenten ook hun eigen identiteit tonen. Centraal bij alle drie staat echter dat de diensten niet anders dan anders zijn. Met hier en daar misschien een wat ander accent, een andere smaakmaker. Maar dat zal vooral gericht zijn op uitleg. “Oppassen dat we binnen onze eigen rituelen niet teveel vervallen in wat je geheimtaal zou kunnen noemen. Helder taalgebruik, dat is belangrijk. Het zet ons zelf ook weer aan het denken”, benadrukken de vier predikanten. “Wat voor ons alle vier geldt is, dat we willen laten weten dat we iets te zeggen hebben. Dat geloof het hoofdingrediënt van het leven is. We willen eventuele vooroordelen wegnemen en aan iedereen laten zien, merken én horen: je bent welkom!”
‘Handwoord’
“Het hart van de Kerkproeverij is vooral de persoonlijke uitnodiging. Dat het uitgaat van eigen kerkleden die anderen nodigen”, geeft Adri Bloemendal het belang van het breed dragen van de Kerkproeverij aan. “In onze gemeente combineren we de proeverij met onze jaarlijkse startzondag. Met name buiten de eredienst om is er dan nog meer te proeven. En dan geldt natuurlijk: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”
De vier roergangers van kerkelijk Zwartsluis hopen dat vooral inwoners die de kerk niet echt kennen, komen proeven. “We zitten immers allemaal met dezelfde vragen. Wij pretenderen niet het antwoord op alle waaroms te hebben. Maar wel een ‘handwoord’ om daar mee om te gaan. Immers, het evangelie is van én voor iedereen!”
De Kerkproeverij wordt gehouden op zondag 16 september. De dienst in de Hervormde Kerk begint om 10.00 uur.

Tekst en foto: Anja Bos


De roergangers van kerkelijk Zwartsluis - Arjen van der Spek, Adri Bloemendal, Arjan Wilschut en Henrico ter Beek (vlnr) - zijn eensgezind in hun opvatting over het belang van de Kerkproeverij: “Het is een prachtig handvat, een smakelijk menu om mee naar buiten te treden.”

Naar het overzicht