Collectedoel 31 januari Wereld Lepra Dag

Diaconiecollecte op zondag 31 januari 2016
Wereld Lepra Dag vraagt aandacht voor lot leprapatiënten
Steek je hand uit naar leprapatiënten
In veel landen staan leprapatiënten er helemaal alleen voor. Dat was al zo met melaatsen in de Bijbelse tijd. En wat dat betreft is er weinig veranderd. Van het ene op het andere moment keert de samenleving zich tegen leprapatiënten. Veelal uit angst voor en onwetendheid over de ziekte. Ieder jaar opnieuw raken honderdduizenden mensen besmet, verminkt of gehandicapt door lepra. Vooral in arme landen zoals Bangladesh, India en Tsjaad komt de huidziekte nog veel voor. Arme mensen hebben een slechte weerstand en zijn daardoor gevoeliger voor besmetting. In de afgelopen jaren zagen we het aantal nieuwe leprapatiënten steeds verder teruglopen. Helaas neemt de afgelopen periode het aantal nieuwe patiënten weer snel toe. Bij de ziekenhuizen van Leprazending melden zich ook weer meer patiënten. Waarschijnlijk doordat de overheden veel minder aandacht besteden aan de ziekte. Ook in medische opleidingen krijgt lepra geen aandacht meer. Tijdens Wereld Lepra Dag op zondag 31 januari 2016 wordt wereldwijd stilgestaan bij het lot van leprapatiënten. En er wordt actie gevoerd om hen te ondersteunen. Samen met de Nederlandse kerken willen we graag voor 500 leprapatiënten compleet herstel geven. Per patiënt bedragen de kosten ca. 250 euro. In het materiaal van Wereld Lepra Dag staat dit jaar de Indiase leprapatiënte Seema centraal. Haar man is onlangs weggegaan bij zijn gezin. Zonder iets te zeggen heeft hij zijn vrouw en drie kinderen verlaten, omdat Seema lepra heeft. En zo staat deze Indiase moeder er helemaal alleen voor. Om te overleven struint ze met haar oudste dochter de vuilnisbelt af, op zoek naar verkoopbare materialen… Wilt u met uw kerk uw hand uitsteken naar leprapatiënten als Seema?
Meer informatie: www.leprazending.nl